Zajímavosti o kávě

Robusta má větší podíl obsaženého kofeinu (až 5x více než Arabica). Jedná se tedy o silnější kávu, od které klienti očekávají, že je tak zvaně "nakopne" a povzbudí. Dvojnásobné množství kofeinu však sebou nese i jisté nevýhody. Kvalita Robusty je výrazně nižší než Arabica. Robusta má často velmi zemitou, pro někoho až hořkou nebo kyselkavou příchuť.

Robusta je méně náročná na pěstování a je i odolnější vůči škůdcům (nepotřebuje tolik péče a herbicidů) a je divoce rostoucí. To vše má vliv na její nižší cenu. 

Díky tomu, že má Robusta více kofeinu a že je cenově levnější, je také velmi často používána do kávových směsí, kde velkovýrobcům zlevňuje jejich výrobní náklady. Dalo by se říci, že velkovýrobci takto často záměrně klamou spotřebitele, když uvádějí, že klientovi prodávají: Pravou Arabicu nebo dokonce 100% Arabicu, ale ve skutečnosti se jedná o namíchanou směs, kde převládá drtivé množství právě levnější Robusty a to až 80%*.

Kávovník typu Arabica je náročnější na pěstování. Vyžaduje více péče a ochrany a také lepší podnebí - to vše se promítá do ceny, která je výrazně vyšší než u kávy Robusta. 

Arabica má výrazně menší obsah kofeinu, ale za to má mnohem lepší aroma i samotnou chuť. 

Co se týče podílu na světové produkci, tak Arabica zaujímá mnohem větší podíl, konkrétně cca 80% a Robusta 20%.

Káva je velice zdraví prospěšná. Odborníci tvrdí, že káva obsahuje téměř 200 látek, které mají na zdraví člověka pozitivní účinek. Jejich velkou část tvoří polyfenoly, což je významná skupina antioxidačních látek, které najdeme i v zeleném čaji nebo červeném víně.

Kromě kofeinu s povzbuzujícím účinkem je to také velké množství antioxidantů, které zabraňují oxidačnímu stresu, a vysoký obsah draslíku a hořčíku, který má zase velký význam z hlediska výživy.

Výběr je tedy na Vás - pokud patříte mezi gurmány a rádi si dopřejete vysoce kvalitní kávu, kterou si vychutnáte pro její chuťové nuance a jemnost - nelze jinak než doporučit jednodruhovou kávu 100% Arabica.

Pokud ovšem patříte mezi tu část populace, která kávu užívá hlavně jako jakýsi stimulant v podobě dodávky kofeinu, tak káva druhu Robusta určitě není špatnou volbou. 

Pokud však chcete to nejlepší z obou druhů, pak vám doporučujeme abyste vyzkoušeli naši kvalitní a dobře namíchanou a pečlivě připravenou směs s názvem SENSUALITY LorDs, kterou zastupuje 60% Arabica a 40% Robusta.

Tato směs vás pohladí po duši a rozehraje vám chuťový balet smyslných tónů s příchutí oříšků, ovoce, višní a divokého vína.

Kvalita je u nás na prvním místě. Naše káva je bez reklam, bez drahých barevných obalů, ale zato s kvalitním obsahem a vždy čerstvě pražená!

Další zajímavosti:

Na kombinování kávy z dvou druhů (SMĚS) Arabica a Robusta není nic špatného. Je však nutné zachovat správný postup zpracování a pražení a také zvolit vhodný druh káv, aby k sobě ladily a tvořily harmonizující tóny a chutě. Směs musí být správně označena a při pražení se nesmějí tyto dva druhy kávy vůbec potkat, protože každá káva dle svého druhu, původu a tipu, má jinou dobu pražení.

Co bychom o kávě měli vědět:

  • Dle nejnovějších světových průzkumů bylo zjištěno, že 80% kávy, která se dá koupit v běžných hypermarketech, je více jak 1 rok stará!
  • Instantní káva a káva prodávaná jako 3v1, nemají s kávou nic společného.
  • Kávu v hypermarketech najdeme balenou v tak zvaných "Reklamních obalech", kdy je obal kávy sice pro oči lákavý a nápisy se předhánějí ve výčtu krásných slov, ale faktem zůstává, že tato komerční - přepálená a zapařená káva, je zpracována a balena naprosto nevhodným způsobem, který má se skutečnou kávou jen pramálo společného.
  • Káva je po vodě druhým nejpopulárnějším nápojem na světě.
  • Káva je druhou nejobchodovanější komoditou na světě - hned po oleji.
  • Obyvatelé New Yorku vypijí sedm krát více kávy než zbytek celého světa dohromady. Proto se o tomto městě říká, že nikdy nespí!
  • Káva je hořlavá a v budoucnu by mohla nahradit Fosilní paliva.
  • Cenově nejdražší je káva, která nejdříve projde trávícím traktem například slona či ovíječe skvrnitého. Takto zpracovaná káva se prodává za 27.000 Kč za 1 Kg.
  • Víte o tom, že když pijete kávu, pijete vlastně ovoce? Kávová zrna jsou středy bobulí kávovníku, kterému se říká "fazole".
  • Keře kávovníku se sklízejí až od 4.roku od výsadby. Kávovník se dožívá 30 až 40 let.
  • Nejen káva, ale i samotný keř a jeho květy nádherně voní po jasmínu.
  • Káva se pěstuje ve více jak 60-ti tropických nebo subtropických oblastech v tak zvaném Kávovém pásu, který se nachází okolo rovníku.
  • Existují dva druhy "fazolí" prvním je ARABICA a druhým je ROBUSTA.
  • Brazílie je již 150 let největším producentem kávy. Následuje Vietnam a Kolumbie. V Brazílii se produkuje dvakrát více kávy, než ve Vietnamu a Kolumbii dohromady.
  • Káva je úžasná také v tom, že má podobné náležitosti a složitosti jako PARFÉM. U kávy se hodnotí její ACIDITA, TĚLO, AROMA a VŮNĚ, KOMPLEXNOST a HLOUBKA. To, že je káva "složitá", je pak vidět na tom, jak nesmírně důležité je kávu dobře připravit a servírovat. Příprava a servis značně ovlivňují celkovou kvalitu a chuť kávy, kterou nešetrnou a neodbornou přípravou snadno znehodnotíte.

Deset důvodů proč pít KVALITNÍ ČERNOU kávu BEZ CUKRU:

  • Snižuje riziko rakoviny - Byl prokázán ochranný, antioxidační účinek kávy v souvislosti s některými druhy rakoviny. Výzkumy ukázaly, že 2 šálky kávy denně snižují riziko výskytu rakoviny dělohy o 7%.
  • Onemocnění jater - Už 3 šálky kávy denně chrání před rizikem cirhózy. Káva také zmírňuje negativní účinky alkoholu.
  • Cukrovka - Pravidelná konzumace kávy snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, neboť káva podporuje vylučování peptidů (organických chemických sloučenin) v trávicí soustavě, jejím pitím dochází ke snížení hladiny glukózy v krvi.
  • Cholesterol - Filtrovaná nebo instantní káva nezvyšuje cholesterol.
  • Srdce - Vlivem kofeinu dochází v těle k uvolňování kortizolu a adrenalinu do krve. Tento proces podporuje činnost srdce a zvyšuje srdeční tep. Samozřejmě lidé s vysokým či kolísavým krevním tlakem si musí dát na pití kávy pozor.
  • Ledvinové kameny - Pacienti trpící na močové a ledvinové kameny dbají na zvýšený příjem tekutin, zejména vody, doplněné čajem a bezkofeinovou kávou. Pití kávy předchází tvorbě močových kamenů ještě účinněji než pitím vody.
  • Deprese - Optimálně 2 šálky kávy denně způsobí, že tělo začne produkovat hormonální látky - serotonin, dopamin a noradrenalin, které mají vliv na náladu a pocity štěstí. Ovšem nadměrné pití kávy může naopak způsobit nervozitu a neklid.
  • Astma a bolesti hlavy - Kofein uvolňuje kortizol a adrenalin, který zvyšuje krevní tlak, čímž se zrychluje činnost srdce, a tím se uvolňují průdušky.
  • Lepší paměť - Kofein v kávě blokuje specifické receptory adenosinu v nervových tkáních, čímž se udržuje stav aktivity, ale proces zlepšuje i celkovou paměť.
  • Zuby - Káva působí i proti zubnímu kazu, neboť obsahuje látky, které brání šíření bakterií. Pochopitelně musíme pít kávu bez cukru.

Pozor na nežádoucí účinky kávy:

  • Horší vstřebávání minerálů a vitamínů, zejména železa, vápníku a vitaminu B1.
  • Dehydratace - káva působí na náš organismus močopudně, proto je nutné na jeden šálek kávy vypít nejméně 0,5 l čisté neochucené vody nebo 250 ml multi-vitamínového drinku.
  • Osteoporóza - tři kávy denně a dost, nadměrné pití kávy způsobuje řídnutí kostí.
  • Vysoká hladina cholesterolu - pití nekvalitní kávy se negativně odrazí na vašem cholesterolu.
  • Vysoký krevní tlak - kofein zvyšuje tlak, proto přejděte na bezkofeinovou kávu.

Překyselení a toxicita organizmu je způsobena přidáváním MLÉKA a CUKRU do kávy !